Ξεχωριστή η σημερινή ημέρα για την περιοχή του Αγιοφαράγγου, ενός τόπου που είναι στενά συνδεδεμένος με την Ορθοδοξία, καθώς απετέλεσε χώρος συγκέντρωσης αγίων ασκητών, χώρος προσευχής, χώρος πίστης!
Σήμερα η τοπική μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Αρσενίου του Αγιοφαραγγίτη. Είναι ο ασκητής που μύησε τον Όσιο Γρηγόριο το Σιναΐτη στη νοερά προσευχή, όπως αναφέρουν χειρόγραφα δημοσιευμένα στα ελληνικά και σλαβικά! Η μνήμη του τιμάται στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στο Αγιοφάραγγο…
Η ιστορία της περιοχής
Η Ι. Μονή Οδηγήτριας έχει στα όρια της το Αγιοφάραγγο στο οποίο αναπτύχθηκε πολύ ο χριστιανικός μοναχισμός. Η μορφολογία του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες του, με την αποστολική παράδοση της Εκκλησίας των Γορτυνίων της Κρήτης, τα έκαναν ιδανικό τόπο άνθησης του ασκητισμού. Η περιοχή αυτή, μακριά από πόλεις και χωριά, γεμάτη με σπήλαια, φαράγγια και απόμερα μέρη, ήταν ιδανικός τόπος για ασκητές και ερημίτες.
Η κορωνίδα των πνευματικών αγώνων των μοναχών στο Αγιοφάραγγο, ήταν η νοερά προσευχή και η νηπτική εργασία, βαθύ είδος εσωτερικής προσευχής που καλλιεργούσαν οι ερημίτες, με τα τρία στάδια που περιγράφονται στη φιλοκαλική ασκητική γραμματεία των Πατέρων της ερήμου, δηλ. την κάθαρση, το φωτισμό και τη θέωση.
Η γραπτή πηγή από την οποία μαθαίνουμε για την υψηλή πνευματική ζωή που καλλιεργούσαν οι ερημίτες του Αγιοφάραγγου, είναι το «Νέο Εκλόγιο». Από αυτό πληροφορούμαστε, ότι ο Όσ. Γρηγόριος ο Σιναΐτης (1255-1347 μ.Χ), ο οποίος αποβιβάστηκε στους Καλούς Λιμένες και στη συνέχεια πήγε στο Αγιοφάραγγο, βρήκε εκεί τον Όσ. Αρσένιο τον Αγιοφαραγγίτη, πού του δίδαξε τα περί της νήψεως και ιδιαίτερα τα περί της εν λόγω νοεράς προσευχής.
Στην συνέχεια ο Όσ. Γρηγόριος αναχώρησε από την Κρήτη μαζί με τον μαθητή του Όσ. Γεράσιμο τον Ευβοέα, πήγε στο Άγιον Όρος, όπου εκεί μετέφερε και δίδαξε αυτή την ησυχαστική και νηπτική εργασία.
Πηγή: imodigitrias.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου